NYHET! Följ oss via vårat "NYHETSBREV" Anmäl din e-post här!

MIPSO 8 december.

Välkommen till Skebopuben lördagen den 8 december! Då spelar Mipso, det hajpade amerikanska bandet, på vår scen. I DN häromdagen skrev Po Tidholm en närmast lyrisk recension efter bandets svenska turnéstart. Vi kan vänta oss bluegrass, folkrock och mycket stämsång. Allt i världsklass. Vad mera kan man önska sig en decemberkväll?
Trots att de släppte sitt femte album i våras - "Edges Run" - är det först det senaste året eller så som Mipso har blivit ett band som 'alla' snackar om. Rolling Stone listade dem bland "Artist You Need To Know" och på årets AmericanaFest i Nashville var de ett av de hetaste namn.

180 kr kostar inträdet och biljetten skaffar du enklast HÄR. 
Du kan också gå in på Turistbyrån i Norrtälje, Åkersberga eller Östhammar.
Medlemskort behövs också. Från och med december gäller medlemskortet även hela 2019!  

Dagen efter Mipso, alltså söndagen den 9 december, bjuder vi in alla att delta i årets ljusvandring i Skebobruk. Tillsammans med Museiföreningen anordnar Kulturföreningen då lite vintriga aktiviteter. Kom till muséet kl. 15.00-17.00. Där finns fika, våfflor och annat. Du kan gå ljusvandringen längs marschallupplysta vägar, kombinerat med en tipspromenad. Njut av ljusspelet i Skeboforsen!

Till sist är det bara att invänta lördagen den 15 december då det blir Rockn'roll Christmas med Kent Wennman och hans rockabillykvartett...

Så här skriver Po Tidholm på DN 22/11.
"Total tonsäkerhet. Mipso sjunger medelklassens moderna bluegrass 
Betyg 4. Hemma i USA har de kommit en bra bit i karriären nu. Kvartetteten Mipso från North Carolina har gett ut fyra album och när de turnerar spelar de oftast på ställen som tar in uppåt ett par tusen personer. Nu spelar de för sextio i en matstudio i Östersund. Det låter fint när de trängs tillsammans i ett hörn av lokalen och de varierande avstånden till den enda mikrofonen skapar en flerdimensionalitet i stämsången. För tio år sedan hade de nog kallat den musik de gör för bluegrass, i dag känns den genren märkligt obsolet. Som att den liksom gjorde sitt där i höjd med ”O brother, where art thou?” och Alison Krauss. Alla klyschor avklarade. Men det här är ändå en musik som tar avstamp i bluegrass och amerikanska string bands. Mipso tar ned sin traditionsmusik till en lågintensiv och vacker nivå och är inte rädda för mörker och allvar. Överlag är det väldigt sofistikerat, lugnt och sakligt.

Tre av medlemmarna turas om som frontpersoner, och alla kan förstås köra änglalikt och totalt tonsäkert. Bandet bildades när medlemmarna gick på universitetet i Chapel Hill, och uttrycket är mycket medelklassigt. De hedrar dem att de inte ägnar sig åt kulturell appropriering och rutiga skjortor, det skulle inte sitta bra. Förutom ett starkt eget material gör de två covers: The Louvin Brothers klassiska och mycket märkliga ”The great atomic power” och David Bowies ”Modern love”. Uttrycket är för övrigt väldigt konsekvent, och ska man vara kritisk är det kanske Mipsos enda riktiga problem – det är så välspelat att musiken nästan blir en kuliss.

Det är bokningsbolaget Rootsy som tagit bandet till Skandinavien och skickat ut dem på en tre veckor lång resa genom Landsbygdssverige, och innan de kommer till Stockholm på söndag hinner de med både Boden och Vilhelmina. När de gjorde sina första USA-turnéer var det till ställen i den storleken, småstäder som gav dem insikter om vilka som röstar på Trump, och varför.

Det är annars en gåta för medelklassmusiker från Chapel Hill. Även om de sjunger om det arbetande folket."

Inga kommentarer: